Cum se realizează transplantul de păr? Zone potrivite pentru recoltarea foliculilor sănătoși

Întreabă
medicul

Întrebări
pe subiect

 

 

Când vine vorba de implantul de păr, zona donatoare joacă un rol esențial în obținerea unui rezultat natural și durabil. Dacă te-ai întrebat vreodată cum se realizează această procedură și de unde recoltează chirurgul foliculii de păr sănătoși pentru a-i implanta în zonele afectate de alopecie, în cele ce urmează îți vom răspunde la toate curiozitățile. Hai să explorăm mai detaliat ce înseamnă zona donatoare și de ce este atât de importantă.

 

Zona donatoare – criterii de selecție

Zona donatoare pentru implantul de păr este o regiune specifică de pe scalpul sau corpul unei persoane unde părul este dens, sănătos și are o creștere puternică și de unde se recoltează foliculii de păr pentru transplant. Pentru ca o parte a corpului să poată servi drept zonă de donare trebuie să îndeplinească o serie de criterii:

Densitatea părului: Se alege o zonă cu păr dens pentru a asigura suficienți foliculi pentru transplant, fără a se observa lipsa celor recoltați.

Calitatea firului de păr: Foliculii trebuie să fie sănătoși și rezistenți pentru a suporta întreg procesul și a arăta la fel de bine și după ce sunt implantați în noua zonă.

Stabilitatea și durabilitatea foliculilor: Aceștia trebuie să susțină o creștere naturală a părului după implant, în așa fel încât rezultatul să se mențină pe termen lung. Dacă se aleg fire deteriorate, există riscul ca acestea să se rupă sau să moară după implant.

Compatibilitatea cu zonele receptorului: Foliculii recoltați trebuie să se potrivească cu zona unde se va face implantul din punct de vedere al grosimii, lungimii, unghiului de creștere, porozității și nu numai, în așa fel încât cele două variante să nu poată fi deosebite.

 

Principalele zone de unde se poate recolta păr pentru implant

Dacă în trecut singura variantă de zonă donatoare pentru implant păr era de pe scalp, de pe segmentele unde existau mai mulți foliculi, astăzi opțiunile s-au extins și astfel aria de pacienți care pot profita de această procedură este mult mai mare.

  • Zona occipitală

Aceasta opțiune este preferată deoarece foliculii de păr de aici sunt de obicei mai rezistenți la schimbările hormonale și alți factori care pot afecta părul, ceea ce crește șansele de reușită ale procedurii.

  • Barbă

În cazul bărbaților care se confruntă cu zone în care barba nu crește se poate colecta păr din părțile unde densitatea este mai mare, fiind o soluție de corecție, în cele mai multe cazuri. Asta înseamnă că nu poate fi utilizată în cazuri severe de alopecie facială.

  • Zona temporală

În cazuri speciale, părul poate fi prelevat și din zona temporală pentru a fi transplantat în alte regiuni unde este nevoie, când sunt necesare un număr mare de grafturi impreună cu zona occipitală. De obicei se prelevă un număr mic de foliculi și, de asemenea, se folosește doar ca metodă de corecție și de sporire ușoară a densității părului din anumite puncte unde acesta lipsește.

  • Alt donator

În cazul în care pacientul nu dispune de zone suficient de ofertante pentru prelevare, există opțiunea ca medicul chirurg să recomande colaborarea cu un donator. De regulă, pentru a asigura compatibilitate la implant, este vorba de un membru al familiei care are suficienți foliculi în zona occipitală pentru a asigura numărul necesar de grefe, fără să rămână cu leziuni sau zone cu mai puțin păr.

Alegerea zonei potrivite pentru prelevarea părului în cazul unui transplant este un proces complex și se bazează pe mai mulți factori individuali. De aceea, pentru a beneficia de cele mai bune rezultate în conformitate cu nevoile tale este necesar să consulți un specialist care să stabilească un diagnostic, după care să decidă soluțiile de transplant de păr potrivite.

Întrebări și răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gata să-ți programezi noul capitol din viața cu mai mult par?

FĂ O PROGRAMARE

×