Dezechilibre hormonale și căderea părului – care este legătura?

Întreabă
medicul

Întrebări
pe subiect

 

Când vine vorba de sănătatea părului tău, hormonii joacă un rol esențial, deși acest fapt este adesea neglijat. Fluctuațiile hormonale pot avea un impact semnificativ asupra stării și densității părului, influențându-le în moduri pe care s-ar putea să nu le observi imediat. Estrogenul și testosteronul, de exemplu, sunt doi hormoni cheie care contribuie la sănătatea părului tău, iar echilibrul lor este necesar pentru a menține un păr des și sănătos. Așadar, acesta este un aspect important al sănătății generale care merită înțeles și monitorizat cu atenție, iar oricine ar trebui să cunoască cauzele căderii părului.

 

Înțelegerea impactului estrogenului

Estrogenul este adesea numit hormonul „feminin”, deși este prezent și la bărbați, în cantități mai mici. La femei, nivelele ridicate de estrogen sunt asociate cu păr gros și lucios, acesta fiind un motiv pentru care părul arată adesea mai bine în timpul sarcinii când nivelul de estrogen crește. Cu toate acestea, scăderea nivelurilor de estrogen, cum ar fi cea care apare în perioada menopauzei sau în urma unor probleme endocrine, poate duce la subțierea părului și chiar la căderea acestuia. În plus, nivelurile scăzute de estrogen pot afecta și calitatea scalpului, ceea ce poate agrava problema căderii părului.

 

Testosteronul și DHT – o legătură surprinzătoare

Deși testosteronul este considerat un hormon „masculin”, femeile îl produc și ele, în cantități mai mici. Problema apare când testosteronul este transformat în dihidrotestosteron (DHT), un derivat care poate ataca foliculii de păr, ducând la miniaturizarea acestora și, în final, la căderea părului. Această condiție, cunoscută sub numele de alopecie androgenetică, este cea mai comună formă de cădere a părului atât la bărbați, cât și la femei. Așadar, este esențial să monitorizezi aceste nivele, deoarece tratamentele timpurii pot preveni efectele pe termen lung ale DHT asupra foliculilor de păr.

 

Rolul progesteronului

Progesteronul, un alt hormon important, poate avea de asemenea un impact asupra sănătății părului. Nivelurile adecvate de progesteron pot contracara efectul DHT, reducând astfel riscul de cădere a părului. Cu toate acestea, un dezechilibru între estrogen și progesteron poate accentua problemele legate de sănătatea părului. În plus, progesteronul poate susține creșterea părului prin îmbunătățirea ciclului său de creștere, ajutând la menținerea unui păr sănătos și plin de vitalitate.

 

Perspectiva endocrinologică asupra sănătății părului

Pentru a înțelege mai bine cum dezechilibrele hormonale duc la cauzele căderii parului, este util să consulți un endocrinolog, astfel încât acesta poate evalua nivelurile tale hormonale prin teste de sânge și poate determina dacă simptomele pe care le experimentezi, inclusiv căderea părului, sunt legate de fluctuațiile hormonale. Tratamentul poate varia de la terapii de substituție hormonală la medicamente specifice care pot ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale și la promovarea sănătății părului. Înțelegerea acestor aspecte poate deschide calea către soluții personalizate și eficiente, stabilind o fundație solidă pentru tratamentul și prevenirea căderii părului.

 

Importanța unui stil de viață sănătos

În completarea tratamentelor hormonale, adoptarea unui stil de viață sănătos este necesară pentru a menține sănătatea părului. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, poate susține echilibrul hormonal și poate fortifica foliculii de păr. De asemenea, gestionarea stresului prin tehnicile de relaxare și asigurarea unui somn adecvat sunt factori cheie în prevenirea căderii părului asociată cu dezechilibrele hormonale. Prin urmare, un stil de viață echilibrat, combinat cu o îngrijire atentă a sănătății, poate contribui semnificativ la menținerea unui păr sănătos.

 

La Bucharest Hair Institute găsești soluții avansate pentru sănătatea părului

Dacă te confrunți cu căderea părului și suspectezi că poate fi legată de un dezechilibru hormonal, Bucharest Hair Institute este locul ideal unde poți găsi ajutor. Suntem specializați în tratamente capilare, oferind tehnologie avansată în implantul de păr și o echipă medicală cu vastă experiență. Astfel, aici poți beneficia de o evaluare completă a sănătății părului și de tratamente personalizate, concepute să răspundă nevoilor specifice ale fiecărui pacient. Împreună cu specialiștii noștri, vei putea explora opțiuni terapeutice avansate și personalizate, garantând cele mai bune rezultate pentru sănătatea părului tău.

 

Întrebări și răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gata să-ți programezi noul capitol din viața cu mai mult par?

FĂ O PROGRAMARE

×